Om att sluta röka

Dags att fimpa?

Tobak är en av de vanligaste yttre orsakerna till sjukdomar och för tidig död. I Sverige röker var fjärde vuxen dagligen eller ibland, varav kvinnor är något överrepresenterade. ”Alla spontana försök till att sluta röka är bra, även om man faller tillbaka”, uppmanar Ann Post, sjuksköterska och tobaksexpert, Institutionen för folkhälsovetenskap, KI. Så här säger Ann Post till Netdoktor i en intervju:

En cigarett kan ibland fungera som tröst, sällskap, lugnande eller som bedövning mot diverse saker. Sen är det väldigt vanligt att de som röker umgås med andra som röker. Det blir lätt normen i ens umgängeskrets och det är ytterligare en faktor som kan göra det svårt att sluta. […] Det är en sak att rent intellektuellt känna till farorna med att röka. Men det kan vara svårt att föreställa sig att man själv kommer att drabbas, man lever lite efter klyschan ”det händer inte mig”. Man behöver komma till insikt, få bearbeta det och ge sig själv tid för eftertanke.

Läs hela intervjun med Ann Post här

Expertchatt om att sluta röka/snusa

Imorgon torsdag, klockan 15:00-15:45 medverkar Ann Post i Netdoktors expertchatt om att sluta röka/snusa. Redan nu kan du ställa din fråga.

Klicka här för att läsa mer om hur chatten fungerar samt för att ställa din fråga

Rökfritt i Norge?

Både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter rapporterade för två veckor sedan om ett norskt lagförslag om ett helt rökfritt Norge; en process som skulle genomföras steg för steg under längre tid. Frågan är när vi kommer börja se liknande förslag här i Sverige? Vad undertecknad vet har sådana förslag inte kommit upp ännu – men det kanske det har? Jag känner mig osäker här, tipsa gärna om så är fallet.

Vad händer när man röker eller snusar?

När du röker eller snusar går nikotinet från lungorna respektive munslemhinnan in i blodet och transporteras upp i hjärnan. Normalt ska inte farliga ämnen ta sig förbi hjärnbarriären, som är gjord för att skydda oss men nikotinmolekylen är så liten att den passerar. I hjärnan finns det mottagare, receptorer som tar emot impulser via signalsubstanser. Nikotin är kemiskt likt kroppens egna signalsubstanser vilket gör att receptorerna gärna tar emot nikotinet.

Första gången du använder tobak mår du förmodligen illa. Kroppen uppfattar att det kommit in ett gift och den har inte någon bra beredskap för att ta hand om giftet. När du rökt eller snusat några gånger har kroppen dock förberett sig. Den har skapat fler receptorer i hjärnan för att ta hand om nikotinet. Det resulterar i att du inte mår illa längre efter att ha rökt eller snusat.

Börjar du använda mer tobak än du brukar blir det en förgiftningseffekt igen om alla receptorer är fyllda. Då skyndar sig kroppen att producera nya. Ju mer du röker eller snusar desto fler receptorer för att ta hand om nikotin skapas i hjärnan.

Se Netdoktors webb-tv om att sluta röka

Besök Netdoktors område Rök- & snusfri

En rad intressanta antirökningskampanjer har gjorts. Här är en av dem.

/Björn, Netdoktorredaktionen

3 Svar to “Om att sluta röka”


  1. 1 Annica Lundh december 29, 2014 kl. 11:15 f m

    Jag lyckades sluta med hjälp av läkemedlet Zyban. Finns att köpas på antingen apoteket eller diverse olika online apotek såsom APO101. Här finns en direktlänk till sidan där jag beställde ifrån.

    http://www.apo101.net/sluta_roka

    Kram och lycka till!


  1. 1 sexanzeigen18.net Trackback vid januari 7, 2015 kl. 10:39 e m

Lämna en kommentar




www.netdoktor.se

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör som 1 444 andra, prenumerera du med.