Frågor om dryckesvanor sänker konsumtion av alkolhol

Alkoholmissbruk är ett av vårt samhälles största problem. Det finns ingen självklar gräns för när alkoholkonsumtion övergår i missbruk. För män kan en konsumtion som överstiger 40 centiliter starksprit (40 volymprocent) per vecka vara riskfylld. För kvinnor är motsvarande mängd 30 centiliter per vecka. Håller man sig under dessa nivåer utgör alkoholen i regel ingen hälsorisk. Är alkoholkonsumtionen större bör man vara uppmärksam på det och försöka att skära ned på den.

Läkare ställer frågor om dryckesvanor

Det blir vanligare att läkare frågar patienter om deras dryckesvanor. Var sjätte i riskzonen blir hjälpt av att bara få frågan, rapporterar Svenska Dagbladet.

År 2004 startade Riskbruksprojektet, ett regeringsuppdrag med målet att frågor om alkoholvanor ska få en självklar plats inom hälso- och sjukvården. Målsättningen är att läkare och sjuksköterskor inom primärvården ska lära sig att ställa frågor till patienter om hur mycket de dricker samt hur ofta, så kallade motiverande samtal med patienterna.

Riskbruksprojektet leds av Svante Pettersson på Folkhälsoinstitutet. Han är mycket nöjd med nya siffror som visar att 60% av alla läkare, sjuksköterskor och barnmorskor fått utbildning i motiverande samtal. Så här säger Svante Pettersson om projektet:

Drickandet minskar hos patienter när vårdpersonal uppmärksammar riskerna med att dricka för mycket. Det borde inte vara konstigare än att fråga om rökning och motion. Man kan också uttrycka det så att patienten inte ska undanhållas viktig information om hur hälsan påverkas av alkohol.

Svenska Dagbladet intervjuar i sin artikel Lil Ragnerstam, som är chef på Fruängens vårdcentral. Lil säger till SvD att det tidigare varit tabu att fråga om dryckesvanor, men att attityderna nu förändras snabbt:

Det märks att det blivit mer vedertaget, det är inte många som reagerar om vi ställer några enkla frågor. Någon enstaka blir förnärmad och tycker att vi inte har med saken att göra. Vi började med det ifjol, men fortfarande inte till alla. Det hinner vi inte.

Läs mer om alkoholmissbruk

Dricker du för mycket? Läs mer om att skära ned på alkoholkonsumtionen

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Frågor om dryckesvanor sänker konsumtion av alkolhol”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: