Informationen om hiv, aids och STI måste bli bättre – tar skolan sitt ansvar?

blank chalkboard-horizontal

I dag skriver SvD på Brännpunkt om att vi måste höja medvetenheten och kunskapen kring hiv och aids. Förra året var drygt 33 miljoner människor hivinfekterade i världen.

”Även i Sverige ökar antalet människor som lever med hiv, men det är ganska tyst om dem”, skriver Svenska Dagbladet. Det går inte annat än att hålla med.

Själv är jag uppvuxen under åttiotalet, och vad jag kan minnas var det bra mycket mer diskussion och information rörande hiv och aids när jag var liten än vad det är i dag. Minns jag fel?

Jag och min kurskamrat skrev för några år sedan vår magisteruppsats på ämnet om varför ungdomar inte använder kondom trots att de vet att de borde. Vi gjorde samtidigt ett kunskapstest i enkätform bland gymnasieungdomar i Norrköping (vår studieort). Flera var de som trodde att aids gick att bota, vilket är skrämmande.

Läs mer om hiv och aids här

I dag ser vi att klamydia och andra STI sprids snabbt bland ungdomar i Sverige, samtidigt som kondomanvändandet minskar. Men vad gör skolan?

Då jag och min kurskamrat skrev vår uppsats (2005) kollade vi upp hur det ser ut på svenska lärosäten för blivande lärare. Sexualkunskap fanns på schemat för blivande lärare enbart på nio  av landets 22 lärosäten för blivande lärare – och enbart på två av dessa var kursen obligatorisk. I de flesta fall rörde det sig om en valbar kurs om 5 poäng (i dag då 7,5 poäng?).

Sexualkunskapen i skolan handlar ofta enbart om biologi, som menstruationscykeln och befruktningen (rätta mig gärna om ni inte håller med). Huruvida eleverna i våra skolor får en sexualkunskap som tar upp frågor som kondomanvändande, könsroller och andra föreställningar kopplat till detta, om riskerna med sexuellt överförbara infektioner, hänger i mångt och mycket på att de har en engagerad lärare i ämnet.

Skolväsendet måste ta sitt ansvar. Sexualundervisning bör vara en obligatorisk kurs (inte valbar) för de blivande lärare som kan komma att undervisa inom ämnet. Är det fortfarande ett ”pinsamt” område att prata om inför eleverna?

Läs mer om könssjukdomar här

/Björn, Netdoktorredaktionen

3 Svar to “Informationen om hiv, aids och STI måste bli bättre – tar skolan sitt ansvar?”


  1. 1 HTTP://tblu.info mars 8, 2013 kl. 10:35 f m

    Hello there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me.
    Nonetheless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  2. 2 Kenton mars 9, 2013 kl. 2:36 f m

    Fantastic items from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you are simply too magnificent. I really like what you have bought here, certainly like what you’re stating and the way by which you are
    saying it. You make it enjoyable and you continue to take care
    of to keep it wise. I cant wait to read far more from
    you. That is really a tremendous site.

  3. 3 seo adelaide juni 30, 2013 kl. 2:25 f m

    Undeniably imagine that that you said. Your favorite justification appeared to be on the web the
    simplest thing to consider of. I say to you, I certainly get irked even as folks consider issues that
    they just don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side effect , people can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks


Lämna en kommentar




www.netdoktor.se

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör som 1 444 andra, prenumerera du med.