Nattkissare lider i det tysta

Netdoktors upplysningskampanj: Nästan hälften söker inte vård

Det finns ett stort mörkertal kring vuxnas nattkissning (nokturi) och barns sängvätning (enures). Resultat från Netdoktors pågående upplysningskampanj visar att närmare hälften av dem som tvingas gå upp och kissa flera gånger per natt, eller som har barn som kissar i sängen undviker att söka läkarhjälp. Många känner inte till att nattkissning kan behandlas, och en del känner skam inför att ta upp problemet.

Delresultat från Netdoktors upplysningskampanj, HarDuNattkissat.se, visar tydligt att nattkissning är ett vanligt förekommande problem. Kampanjen startade i januari 2013 och pågår under
åtta månader. Efter ungefär tre månader har kampanjen nått över 20 000 unika besökare, och över 5 000 personer har deltagit för att lära sig mer om nokturi och enures. Av dessa har närmare 3 000 personer svarat på frågor om sina egna eller sitt barns problem med nattkissning.

Undersökningen visar att de flesta vuxna med nokturi är uppe och kissar två-tre gånger varje natt. Den stördanattsömnen orsakar en rad problem. Över 75 procent uppger att de har svårt att
somna om, och över 80 procent känner sig trötta på dagen. Ungefär hälften anser att prestationen på jobbet försämras och lika många att nattkissandet påverkar livskvaliteten negativt. Andra resultat från undersökningen är att ungefär hälften med nokturi upplever försämrat minne, mindre tålamod, försämrad koncentration, och likaså nedstämdhet och irritation.

– Det är viktigt att söka hjälp om man har de här problemen och inte bara tror att det tillhör stigande ålder. Jag hoppas att upplysningskampanjen bidrar till att fler söker läkare,
säger docent Aino Fianu Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Netdoktors expert på nokturi.

Även föräldrar till sängvätande barn (enures) drar sig för att söka hjälp. Över 40 procent säger i undersökningen att de inte talat med läkare om barnets sängvätning. De flesta
barnen i undersökningen är i åldrarna 5-9 år, men vissa barn är 10-12 år och några över 13 år. Två tredjedelar av föräldrarna har uppgett att barnen kissar på sig varje, eller nästan varje natt. En del barn har provat med kisslarm eller läkemedel, men över hälften har inte fått någon behandling alls. Sängvätningen påverkar barnen negativt. Två tredjedelar har uppgett att deras
barn känner skam över sängvätningen och närmare hälften vill helst inte sova
borta.

– Det är mycket viktigt att föräldrar inte skuldbelägger barnet utan söker hjälp. Det finns välfungerande behandling för barn från sex års ålder, säger Tryggve Nevéus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktors expert på enures.

Mer information

För mer information, bilder eller intervjuer, välkommen att kontakta Ann-Charlotte Beckman, VD på Netdoktor.se, tel: 08-545 158 71, 070-954 78 60, e-post: anbe@netdoktor.se

Fakta om nokturi

 • Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa.
 • Den ökade nattliga urinproduktionen och urinblåsans kapacitet att lagra urin eller en kombination av dessa är de vanligaste orsakerna till nokturi.
 • Drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, och ökar med stigande ålder. Mer än hälften av alla över 50 år har nokturi.
 • En av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn.
 • Åtta av tio med nokturi har nattlig överproduktion av urin, så kallad nattlig polyuri.
 • Beror oftast på för låga halter av hormonet vasopressin, som är kroppens naturliga sätt att minska urinmängden på natten, så vi får sova ostört.
 • Bör utredas av allmänläkare.
 • Om nokturin beror på nattlig polyuri kan man överväga behandling med desmopressin, ett hormon som är snarlikt det kroppsegna hormonet vasopressin och som minskar urinmängderna på natten.

Fakta om enures

 • Enures, eller sängvätning, föreligger när barnet regelbundet kissar i sängen på natten från fem års ålder.
 • Drabbar 5-10 procent av alla lågstadiebarn, och 2-3 procent av barn upp i tonåren. Något vanligare bland pojkar. Ärftliga samband finns.
 • Barn med enures är ofta svåra att väcka på natten, har ofta njurar som bildar för mycket urin på natten, och/eller har en urinblåsa som har för lätt att dra ihop sig.
 • Det är mycket viktigt att inte skuldbelägga barnet. Föräldrar måste aktivt förklara för barnet att sängvätningen inte är hans eller hennes fel.
 • Kan behandlas med enureslarm, en detektor som utlöser en ljudsignal så fort barnet kissar på sig.
 • Kan även behandlas med desmopressin, ett läkemedel som är snarlikt ett kroppseget hormon som minskar urinmängderna på natten.
 • Aktivbehandling med enureslarm eller desmopressin är aktuellt från sex års ålder.

HarDuNattkissat.se

www.HarDuNattkissat.se kan man öka sina kunskaper om nokturi och enures och om vilken hjälp som finns att få.

Kampanjen omfattar ett kunskapstest samt ett antal informationsmejl till intresserade deltagare, och syftar till att få fram mer kunskap om hur vanligt det är med nokturi och enures. Allt material har producerats av Netdoktor i samarbete med företagets medicinska experter på området.

Kampanjen pågår till september 2013. Den stöds av ett ovillkorat ekonomiskt bidrag från Ferring Läkemedel AB.

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och omkring 60 000 medlemmar. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare, journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Netdoktor.se AB, som äger och driver Netdoktor.se och NetdoktorPro.se, har sitt säte på Holländargatan 22 i Stockholm och drivs av dess grundare sedan 2002.  2010 gick mediekoncernen Bonnier via investmentbolaget B Media Invest in som delägare i företaget.

Annonser

0 Responses to “Nattkissare lider i det tysta” 1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: