Många lider av att kissa på natten

– Ny upplysningskampanj ska öka kunskapen om nokturi och enures

Hundratusentals svenskar får sin egen nattsömn förstörd när de tvingas gå upp och kissa en eller flera gånger på natten. Dessutom lider många barn och unga av att de kissar i sängen. Kunskapsbehovet kring såväl vuxnas nattkissning (nokturi) som barns sängvätning (enures) är stort. Därför startar Netdoktor i dag en upplysningskampanj om nokturi och enures.

Målet är att sprida kunskap om orsakerna till att så många i dag har problem med kissning på natten och att det finns bra behandling.

Att tvingas gå upp och kissa på natten är en av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn. Tillståndet drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, men tilltar med stigande ålder. Den
störda nattsömnen innebär att många är trötta på dagen vilket påverkar både yrkesliv och privatliv negativt. Ofta får också den drabbades partner sin nattsömn förstörd. Många som är drabbade av nokturi söker inte hjälp för sina besvär, dels då tillståndet kan uppfattas som skamligt, dels för att många inte känner till att det finns en medicinsk behandling som är effektiv.

– Det är förstås ett problem att många lider i det tysta av nokturi utan att söka hjälp. Man tror att det är något som hör till stigande ålder. Det är därför viktigt att nå ut med information, inte bara till allmänheten utan även till läkare inomprimärvården, säger docent Aino Fianu Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, medverkande i Nätverk Nokturi och en av Netdoktors experter.

Okunskapen inom sjukvården beror delvis på att nokturi inte har en självklar hemvist hos någon läkarspecialitet. Därför har Nätverk Nokturi bildats, en tvärvetenskaplig expertgrupp bestående av specialister inom urologi, gynekologi, allmänmedicin, geriatrik samt endokrinologi. Läkarna i nätverket har tagit fram behandlingsriktlinjer för nokturi

Sängvätning hos barn vanligt
För många barn är enures (sängvätning) ett stort problem. De flesta barn slutar kissa på sig vid ungefär tre års ålder. Om barnet efter att ha fyllt fem år fortfarande kissar i sängen på natten betecknas det som enures. Av alla sjuåringar beräknas 5-10 procent ha enures, och högre upp i tonåren har ett par procent enures. Det är något vanligare hos pojkar än hos flickor. De flesta slutar kissa i sängen så småningom, spontant, men ibland kan detta dröja långt upp i tonåren eller till och med upp i vuxen ålder.

Barn med enures som är sex år eller äldre bör få aktiv behandling, anser docent Tryggve Nevéus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktorexpert.

– Det är mycket viktigt att inte skuldbelägga barnet. Att lösa problemet genom att inte låta barnet dricka på kvällen brukar inte fungera bra. Det är bättre att söka hjälp eftersom det finns välfungerande behandling, säger Tryggve Nevéus.

HarDuNattkissat.se
www.HarDuNattkissat.se kan man öka sina kunskaper om nokturi och enures och om vilken hjälp som finns att få.

– Det här är verkligen en angelägen kampanj kring något många helst inte pratar om. Jag tror att många lider i det tysta och vänjer sig vid att få nattsömnen förstörd. Därför hoppas jag att upplysningskampanjen kan få fler att söka hjälp. Och många föräldrar är nog osäkra på vad man ska göra när ett barn regelbundet kissar i sängen, säger Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor.se.

Kampanjen omfattar ett kunskapstest samt ett antal informationsmejl till intresserade deltagare, och syftar till att få fram mer kunskap om hur vanligt det är med nokturi och enures. Allt material har producerats av Netdoktor i samarbete med företagets medicinska experter på området.

Kampanjen stöds av ett ovillkorat ekonomiskt bidrag från Ferring Läkemedel AB.

Copyright Netdoktor.se AB
2013.

Fakta om nokturi

 • Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa.
 • Den ökade nattliga urinproduktionen och urinblåsans kapacitet att lagra urin eller en kombination av dessa är de vanligaste orsakerna till nokturi.
 • Drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, och ökar med stigande ålder. Mer än hälften av alla över 50 år har nokturi.
 • En av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn. Åtta av tio med nokturi har nattlig överproduktion av urin, så kallad nattlig polyuri.
 • Beror oftast på för låga halter av hormonet vasopressin, som är kroppens naturliga sätt att minska urinmängden på natten, så vi får sova ostört.
 • Bör utredas av allmänläkare.
 • Om nokturin beror på nattlig polyuri kan man överväga behandling med demopressin, ett hormon som är snarlikt det kroppsegna hormonet vasopressin och som minskar urinmängderna på natten.

Fakta om enures

 • Enures, eller sängvätning, föreligger när barnet regelbundet kissar i sängen på natten från fem års ålder.
 • Drabbar 5-10 procent av alla lågstadiebarn, och 2-3 procent av barn upp i tonåren. Något vanligare bland pojkar. Ärftliga samband finns.
 • Barn med enures är ofta svåra att väcka på natten, har ofta njurar som bildar för mycket urin på natten, och/eller har en urinblåsa som har för lätt att dra ihop sig.
 • Det är mycket viktigt att inte skuldbelägga barnet. Föräldrar måste aktivt förklara för barnet att sängvätningen inte är hans eller hennes fel.
 • Kan behandlas med enureslarm, en detektor som utlöser en ljudsignal så fort barnet
  kissar på sig.
 • Kan även behandlas med demopressin, ett läkemedel som är snarlikt ett kroppseget hormon som minskar urinmängderna på natten.

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och omkring 60 000 medlemmar. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare,
journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Netdoktor.se AB, som äger och driver Netdoktor.se och NetdoktorPro.se, har sitt säte på Holländargatan 22 i Stockholm och drivs av dess grundare sedan 2002.  2010 gick mediekoncernen Bonnier via investmentbolaget B Media Invest in som delägare i företaget.

För mer information, bilder eller intervjuer, välkommen att kontakta Ann-Charlotte Beckman, VD på Netdoktor.se, tel: 08-545 158 71, 070-954 78 60, e-post: anbe@netdoktor.se

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

Annonser

0 Responses to “Många lider av att kissa på natten” 1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: