Expertchatt om humant papillomvirus, HPV

Experten: Ålder inte avgörande för en HPV-vaccination

En av fyra kvinnor i åldrarna 18-45 år tror sig vara för gamla för att det ska vara lönt att vaccinera sig mot det sexuellt överförbara viruset, HPV. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Netdoktor.se

Att åldern skulle vara avgörande är en felaktig bild, menar Annika Johnsson, överläkare vid Centrum för sexuell hälsa vid Skånes Universitetssjukhus.

– Mina patienter säger ofta ”det är väl för sent för mig att bli vaccinerad”. Att åldern skulle vara avgörande är tyvärr en felaktig bild som lever kvar. Det är mycket viktigare att se till sin livsstil än ålder för att avgöra om man har nytta av att vaccinera sig. Den kvinnan som gifte sig vid 25 efter att ha haft några olika partners och nu tio år senare blir singel och träffar fler män igen har till exempel absolut anledning att vaccinera sig.

Humant papillomvirus, HPV, är ett mycket vanligt virus och smittar över fyra miljoner svenskar någon gång i livet. Det finns mer än hundra olika typer av viruset. Ett femtontal av dessa infekterar underlivsområdet och är så kallade ”högrisktyper” som kan orsaka cancer i livmoderhalsen, anus, penis, vulva (blygdläppar) och vagina. Det finns även ”lågrisktyper” som kan orsaka kondylom.

Väljer kvinnor bort vaccination är konsekvensen, enligt Annika Johnsson, att de inte får det skydd som skulle kunna göra att de undviker att drabbas av livmoderhalscancer.

Idag på Netdoktor: Annika Johnsson chattar om HPV

Har du frågor om HPV-vaccinet, vilka effekter det har, hur viruset smittar eller något annat? Då har du chans att ställa dina frågor om humant papillomvirus, HPV, till Annika Johnsson idag, tisdagen 13:e november klockan 13.00. Har du inte möjlighet att delta i chatten live kan du ställa dina frågor redan nu genom att klicka här!

I Sverige får omkring 40 000 kvinnor varje år besked om avvikande cellprover och för 450 kvinnor leder cellförändringarna till livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15-44 år och årligen avlider 150 kvinnor till följd av sjukdomen.

Vill du förbättra och öka dina kunskaper om HPV? Gör det genom att besöka www.HPVkoll.se

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och omkring 220 000 medlemskap inom 30 olika communities. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare, journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

 

Annonser

0 Responses to “Expertchatt om humant papillomvirus, HPV”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: