Inkontinens påverkar livskvalité och sexliv

– Våga prata om inkontinens

Att berätta för sin omgivning om sitt läckande urin är för de flesta något väldigt skamfyllt. Men det kan löna sig att prata om det med sin läkare.

– Det finns så mycket man kan förbättra, säger Aino Fianu Jonasson, gynekolog som specialiserat sig på urininkontinensbesvär hos kvinnor.

Många kvinnor lider av urininkontinens i det tysta. Då alla kvinnor inte söker hjälp för sina besvär vet man inte exakt hur många det är som är drabbade, men man bedömer att det finns hundratusentals kvinnor i Sverige som har någon form av inkontinensbesvär. 

Trots att besvären ökar med åldern visar en ny svensk studie att urinläckage upplevs som ett större problem bland de yngre kvinnorna jämfört med de äldre. Såväl socialt- och arbetsliv som sexualliv påverkades negativt hos de yngre.

– Jag har träffat oerhört många som mår dåligt för att de tycker det är skamligt. De skäms för att läcka, inte minst i samband med sex och samlag, och är rädda att det ska lukta om dem. Om de inte vågar prata med sina vänner eller sin partner om det, så isolerar de sig istället, säger Aino Fianu Jonasson.

Läs mer om inkontinens, hur du kan förebygga och undvika läckage, de olika typerna av inkontinens och mycket mer under Netdoktors fokusområde.

Läs även:

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och omkring 220 000 medlemskap inom 30 olika communities. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare, journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Fokus inkontinens är sponsrat av Pfizer AB. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Annonser

1 Response to “Inkontinens påverkar livskvalité och sexliv”


  1. 1 buy Xanax mars 17, 2013 kl. 6:15 f m

    The report provides established beneficial to me personally.
    It’s extremely useful and you’re simply certainly really educated in this region. You have opened up my personal sight in order to numerous views on this specific matter with intriguing and reliable articles.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: