Stor brist på neurologer i Sverige – ett hot mot jämlik vård

Direkt från Almedalen 2012

Netdoktor befinner sig i Almedalen – just nu på ett symposium om bristen på neurologer i Sverige. När frågan om neurologisk sjukvård kommer till tals sätts inte alltför sällan fokus på just frågan om bristen på neurologer.

I Almedalen just nu menar Neurologiskt Handikappades Riksförbund att bristerna i neurosjukvården skapar stor oro bland deras medlemmar, som anser att det finns ett behov av kompetenscentrum. På Netdoktors Facebooksida upplever patienter om anhöriga till neurosjuka samma sak. Och särskilt nu på sommaren är det som värst att få tag på neurologer.

Anders Svenningsson, överläkare och docent vid Neurologiska kliniken i Umeå, menar att om vi lyckas organisera den neurologiska sjukvården på ett bra sätt skall det kunna skötas smidigt och effektivt.

-En mer specialiserad och utbygg neurologisk sjukvård omfattar många komponenter och inte bara att ”antalet neurologer per antal invånare måste öka” som ofta presenteras när frågan om neurologisk sjukvård kommer till tals, säger han i en intervju med Netdoktor.

Anders Svenningsson håller med om att han och hans kollegor i antal är ganska få men understryker att de rent generellt erbjuder en bra neurologisk sjukvård som står sig väl i jämförelse med många länder. – För att få en bättre neurologisk sjukvård måste vi organisera oss mycket smartare och vara drivande på att vara med i den senaste utvecklingen. Att vi inte är så många neurologer är ingen ursäkt för att inte försöka förbättra oss och vår sjukvård. Så fort samhället inser hur viktigt det är med specialsjukvård inom det neurologiska området kommer vi på ett naturligt sätt att bli prioriterade. Det är så dagens system fungerar.

Besök Netdoktors område Neurologi för mer fakta och informati

Annonser

0 Responses to “Stor brist på neurologer i Sverige – ett hot mot jämlik vård”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: