Var femte MS-sjuk blir av med jobbet

Var femte person med multipel skleros, MS, uppger att de blivit av med sina jobb på grund av nedsatt rörlighet. De MS-patienter som får behålla jobbet leder sjukdomen till minskade arbetsinkomster.

Det framgår av i rapporten ”Tuffa villkor för MS-sjuka i arbets- och vardagsliv” som gjorts av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR.

Idag lever cirka 17 000 svenskar med MS och varje år insjuknar ytterligare cirka 450 personer. MS är en livslång sjukdom och för många med MS uppstår rörlighetsproblem med dålig balans, minskad koordinationsförmåga, nedsatt muskelstyrka, muskelstelhet, nedsatt uthållighet och känselstörningar.

NHR:s undersökning om rörlighetsproblem vid MS där 1212 personer med MS deltog visar bland annat att sjukdomen har en negativ inverkan på arbetslivet. Så pass negativ att var femte uppger att de blivit av med jobbet och lika många anser att de förlorar inkomster på 10 000 kronor eller mer varje månad.

Sex av tio uppger att de har förkortat sin arbetstid och endast tre av tio arbetsgivare har försökt anpassa arbetsuppgifterna till följd av försämrad rörelseförmåga. Varannan undersökningsdeltagare uppger även att sjukdomen hindrar dem från att leva ett självständigt liv. Bland annat har sju av tio problem med att tvätta och städa.

Undersökningen presenterades under internationella MS-dagen som var igår, den 30 maj. Läs mer om MS under vårt fokusområde här.

Läs även ”MS-diagnos förändrar inte livet drastiskt”. En intervju med Anders Svenningsson, en av landets främsta neurologer och Netdoktorexpert om varför rökning bör förbjudas och vanliga myter om MS.

/ Bessie, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Var femte MS-sjuk blir av med jobbet”


  1. 1 hcg protocol phase 1 september 25, 2012 kl. 10:34 e m

    I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to express that I have a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much definitely will make sure to don?t disregard this web site and provides it a glance on a relentless basis.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: