Få expertsvar om multipel skleros, MS

Tre faktorer ökar risken att drabbas av MS

Idag vet man fortfarande väldigt lite om orsaken till MS, men det finns framförallt tre riskfaktorer som vissar koppling till ökad risk att drabbas av MS. Dessa riskafaktorer blir bättre och bättre dokumenterade.  

– Gener bidrar till att skapa någon form av ”grundrisk” där vi framförallt kan se att förekomsten av genen HLA-DR15 ge cirka en fördubblad risk att utveckla MS jämfört med om man inte har den. Men man ska komma ihåg att det är en vanlig gen så den förklarar egentligen väldigt lite om MS-förekomsten. Ungefär 30 procent av alla svenskar har genen men bland personer med MS är det cirka 60 procent som har den, säger Anders Svenningsson, docent och överläkare vid Neurologiska kliniken i Umeå.

Det är snarare en kombination av arvsanalg och miljöfaktorer som utlöser MS. Idag är det framförallt tre faktorer som upprepade gånger i studier visar koppling till ökad risk att drabbas av MS.

– En av dessa faktorer är om man någon gång blivit smittad av körtelfebervirus (EBV). Risken ökar om man vet att man haft sjukdomen körtelfeber. Rökning ökar risken att få MS och troligen också risken att MS-sjukdomen blir allvarligare. En tredje faktor är låga nivåer av Vitamin D eller låg solexponering.

Anders Svenningsson berättar att man fortfarande inte vet om det är Vitamin D i sig som påverkar risken eller om det är solljuset eftersom det i princip inte är möjligt att vistats i solen utan att få doser av Vitamin D.

Chatta med Anders Svenningsson
Nu har du möjligheten att få svar på dina frågor om MS. Hur är det att leva med MS och hur ser framtiden ut för MS-patienter? Onsdagen den 2:a maj klockan 10.00 svarar Anders Svenningsson på dina frågor om MS i en livechatt. Du kan ställa dina frågor redan nu genom att klicka här.

 

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och omkring 220 000 medlemskap inom 30 olika communities. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare, journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Annonser

0 Responses to “Få expertsvar om multipel skleros, MS”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: