Många ungdomar undanhålls en effektiv aknebehandling

Aknebesvär kan sänka livskvalitén. Förutom hudutslagen har aknepatienter en tendens till nedstämdhet, socialt utanförskap och oro.

Mats Berg, överläkare och hudläkare vid Hudkliniken i Sörmland, menar att föräldrar och sjukvårdspersonal många gånger bagatelliserar sjukdomen då de allra flesta ungdomar drabbas av akne.

– Det är vanligt med synpunkter som handlar om att ”alla har finnar ibland” och att de ”läker ut av sig själv”. Man glömmer då att akne kan vara ett svårt lidande för många ungdomar och att våra attityder gör att många undanhålls en effektiv behandling, säger Mats Berg.

Ett annat stort problem med akne är risken för permanenta ärr; vid en undersökning av vuxna med akne var förekomsten av permanenta ärr 14 procent hos kvinnor och 11 procent hos män.

– På senare år har det skett stora framsteg inom aknebehandlingen, vilket medför att möjligheterna att bli bättre är mycket bättre än för föräldragenerationen. Det vore mycket värt för ungdomar med akne om deras föräldrar kunde lära sig mer om dessa framsteg så att de kan ge tillräckligt stöd till sina tonåringar.

Måndagen den 21/11 klockan 10.00 chattar Mats Berg med Netdoktors besökare om akne. Har du frågor att ställa kan du göra det redan nu. Chatten är en del av fokusområdet akne som lanserades i slutet av september.

Bli ett fan av Netdoktor på Facebook
Följ Netdoktor på Twitter
Läs Netdoktors blogg

Fakta om Netdoktor
Netdoktor.se är Sveriges ledande hälsoportal med 500 000 besök varje månad och över 200  000 medlemskap inom 30 olika communities. Bakom Netdoktor.se står ett redaktionellt team av Sveriges ledande läkare, journalister och webbutvecklare som besvarar medlemmarnas frågor och erbjuder hälsonyheter, fakta och erfarenhetsutbyte via forum och bloggar. Fokus Akne sponsras av Galderma Nordic. Det redaktionella materialet är under oberoende kontroll av Netdoktor och dess medicinska experter. Netdoktor driver även NetdoktorPro – medicinskt verktyg för läkare.

Annonser

0 Responses to “Många ungdomar undanhålls en effektiv aknebehandling”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: