Ventiler vid behandling av KOL?

Till Netdoktors kostnadsfria tjänst ”Fråga doktorn” kan medlemmar vända sig med frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Frågorna besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. På bloggen kommer vi då och då att lyfta upp aktuella frågor/områden. Idag sätter vi fokus på lungsjukdomen KOL.

Område: KOL
Fråga: Ventiler vid behandling av KOL?

Fråga: Jag har läst att det finns ventiler som man kan placera i lungan på patienter med KOL. Hur fungerar det och kan vem som helst som är KOL sjuk behandlas? Min mamma, 59 år, är sjuk i KOL och orkar inte ens ta sig till sängen själv, än mindre leka med barnbarnen.

Svar: ”Ventiler vid behandling av KOL är en relativt ny företeelse. Behandlingen vänder sig i fösta hand till de KOL-patienter som har inslag av några stora emfysemblåsor (bullöst emfysem) där dess blåsor tar plats och undantränger annan bättre fungerande lungvävnad. Via flexibelt bronkoskop placerar man envägsventiler i de luftrör som leder till området med en eller fler stora blåsor. Rätt utförd får man blåsorna att sjunka ihop så att det blir mer utrymme för mer normal lungvävnad att fungera.

På rätt patient kan behandlingen ge en dramatisk förbättring. Det som är den stora utmaningen är att dels identifiera vilka luftvägar som skall täppas gen och att selektera de patienter som har mest nytta av behandlingen. Tidigare avlägsnades stora emfysemblåsor, om de satt rätt till, med hjälp av kirurgi. Fördelen med denna metoden är att det går relativt snabbt att utföra och att man kan ta bort ventilerna om de inte ger önskad effekt.

Ventilerna kostar en hel del men på rätt indikation är det ingen tvekan om att vinsterna i form av förbättrad livskvalitet och minskat sjukvårdsbehov är betydande. För närvarande pågår denna form av behandling vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och det kommer snart att startas ett samarbetsprojekt mellan Lund och Stockholm.

Med ökad kunskap kommer det i framtiden bli lättare att avgöra vilka patienter som har bäst nytta av behandlingen”.

Frågan är besvarad av Leif Bjermer professor, överläkare vid VO Lungmedicin och allergologi – Lund, Skånes universitetssjukhus

Ju mer kunskap man har om sjukdomen, desto bättre kan man möta de utmaningar som KOL kan innebära. Detta gäller inte bara KOL-patienten själv, utan också de anhöriga.

Testa dina kunskaper och läs mer om hur du tar hand om dig själv – och dina närstående. Det kan du göra på www.harduKOL.se 

/ Bessie, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Ventiler vid behandling av KOL?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: