Från surdegsbröd till barkbröd

Från surdegsbröd till barkbröd

Från surdegsbröd till barkbröd

Surdegen har gjort succé på de svenska matborden.  Och visst följer vi trender även när det gäller bröd.  Så om  du en trendkänslig brödkonsument – är barkbröd något för dig!

Barkbrödet görs av mjöl från trädens bark och ny forskning visar att bark från rätt sorts träd även har stora hälsoeffekter. En substans som det finns rikligt av i barken kan både minska fetma och högt kolesterol. Substansen är betulin och finns ibland annat Sveriges vanligaste träd, björken.

Betulin används redan idag i vissa läkemedel, men nu har forskarna även studerat vilken effekt ämnet har på kroppens metabola system. Resultaten visade att kaloriförbränningen ökade, betulinet sänkte fettnivåerna vilket minskar diabetesrisken.

Forskarna bakom studien, som nu publiceras i tidskriften Cell Metabolism, menar att björkbarkens ämne kan var lika bra eller till och med bättre som de läkemedel som idag finns på marknaden mot högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

/ Bessie, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Från surdegsbröd till barkbröd”


  1. 1 Medicinbloggen januari 5, 2011 kl. 2:56 e m

    Bra tips! Betulin är bra grejjor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s




www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 426 andra följare


%d bloggare gillar detta: