Skönhetssömn – ingen myt

Skönhetssömn - ingen myt

Skönhetssömn - ingen myt

Skönhetssömn är vida känt. Ny svensk forskning visar att skönhet påverkas av hur mycket vi sover, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Dagligen matas vi med tips om hur vi kan förbättra vårt yttre. Allt från krämer som trollar bort rynkor till mascaror som förlänger fransarna.
Nu har forskare vid Karolinska Institutet undersökt förhållandena mellan sömn och våra uppfattningar om attraktivitet och hälsa.

Totalt deltog 23 personer i åldrarna 18 – 31 år i studien. Studien gick ut på att låta observatörer bedöma fotografier av människor som fått olika mycket sömn. De fotograferades mellan 02.00 och 03.00 vid två tillfällen. En gång efter normal sömn och en gång efter att deras sömn blivit störd.

Observatörerna bedömde att fotografierna tagna efter normal sömn visade ett mer attraktivt och hälsosamt utseende än de föreställande samma person som blivit berövad sömn.
Slutsatsen författarna drar är att ansiktet påverkas av sömnbrist och att vi bedömer trötta ansikten som mindre attraktiva och mindre hälsosamma.

Denna forskning om sömnens påverkan är viktig i dagens 24-timmarsamhälle där många lider av sömnsvårigheter och störd sömn, menar forskarna.

Men har du sömnsvårigheter? Se Netdoktors webbfilm om sömnproblem

Bessie, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Skönhetssömn – ingen myt”


  1. 1 Ivana december 15, 2010 kl. 10:04 f m

    Det ligger säkert mycket i det, eftersom vårt samhälle idag ger oss inte mycket tid till sömn. Som kvinna försöker ständigt hitta ”powerknep” för att komma bukt med ringar under ögon, tidiga rynkor, spända ansiktmuskler, spruttet hår och hud, m.m. Listan är lång där kvinnor ägnar massor av pengar för att få bukt med skönhetsproblem, till salonger eller köper hem apparater för hud- och hårvård. Det borde våra politiker ägna tid åt att hänga med vetenskapen och nyforsknings eviden och kanske kan betala som utökad flerbarnsfamilj tillägg till föräldrarpenningen så vi mammor inte behöver hoppa in på jobba av eknomiska själ och glömmer vårt hälsa. Det skulle vården vinna bra på, med flera friska och vackra mammor. Tack.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: