Vissa barn kan växa ifrån sin ADHD

Vissa barn kan växa ifrån sin ADHD

Vissa barn kan växa ifrån sin ADHD

Vissa barn kan växa ifrån sin adhd, rapporterar Dagens Medicin, direkt från Riksstämman 2010 i Göteborg.

Hos vissa barn med adhd hänger symtomen samman med att de är allmänt omogna och dessa barn kan växa ifrån sina symtom, enligt en ny studie från Lund. En teori om adhd, menar att adhd kan ha att göra med försenad utveckling av både kroppen och hjärnan. I Lund har man undersökt om denna teori har någon sanning.

Studien var en uppföljningsstudie på tio år och totalt deltog 57 barn. I årskurs ett och två fick föräldrar och lärare uppskatta barnens adhd-symtom på en skala och en skelettundersökning för att bedöma skelettåldern (kroppsliga mogenheten) genomfördes. Undersökningarna upprepades när barnen gick i åttan och vid 17 års ålder.

Det visade sig att barn vars adhd-symtom minskade med åldern också att hade mognat kroppsligt i högre grad, jämfört med barnen vars adhd-symtom inte hade minskat signifikant.

–Lite oväntat ger studien stöd åt att adhd hänger ihop med en allmän omogenhet, även en rent kroppslig sådan. Det verkar som att det finns två olika grupper av barn med adhd, där symtomen mognar ut hos en grupp men inte hos den andra, säger forskare Peik Gustafsson, som presenterade studien under ett föredrag på Riksstämman (1/12-2010).

Läs mer om ADHD på Netdoktor – ett helt område om ADHD

Vad vet du om ADHD? – Testa dina kunskaper

Läs fakta om barn med ADHD

/ Bessie, Netdoktorredaktionen

0 Svar to “Vissa barn kan växa ifrån sin ADHD”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




www.netdoktor.se

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör som 1 444 andra, prenumerera du med.