Försenad utredning av narkolepsi och Pandemrix

Försenad utredning av narkolepsi och Pandemrix

Försenad utredning av narkolepsi och Pandemrix

Det pågår en stor europeisk utredning av narkolepsifall som misstänkts ha samband med vaccination av Pandemrix. Nu meddelar Läkemedelsverket att utredningen är försenad och att resultat som man sagt ska presenteras under hösten nu beräknas kunna presenteras under våren 2011.

Svenska undersökningar ingår som en viktig del i denna utredning. Läkemedelsverket har fram till den 30 november fått in 50 rapporter om narkolepsi från sjukvården. Utöver det har det inkommit 7 rapporter direkt från enskilda patienter vilka inte rapporterats från sjukvården. Majoriteten av biverkningsfallen gäller ungdomar och barn 18 år och yngre.

Genom en undersökning där information om samtliga diagnosticerade fall av nyinsjuknande i narkolepsi som har inträffat sedan 1 januari 2009 samlas in, oavsett om patienterna vaccinerats eller inte, kan man få en uppfattning om antalet narkolepsifall har ökat i landet.

Läkemedelsverket har begärt in och granskar nu journaler för dessa fall från sjukvården. Det har dock visat sig svårare än beräknat att få in dessa data, vilket har fördröjt utredningen.

Det är viktigt att säkerställa datum för när symtomen uppstod för att kunna jämföra hur många som insjuknat före pandemin och hur många som insjuknat efter pandemin och vaccinationen, skriver Läkemedelsverket.

Det pågår alltså nu ett omfattande arbete med att få in uppgifter om hur många som insjuknat i narkolepsi och hur sjukdomsbilden ser ut. Målet är att kunna presentera resultat under våren 2011.

Läs om säsongens influensavaccin här

Läs mer om Pandemrix här

/ Bessie, Netdoktorredaktionen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: