Ämne i morötter kan minska risk för sjukdomar

Ämne i morötter kan minska risken för sjukdomar

Ämne i morötter kan minska risk för sjukdomar

Ämnet alfakaroten som bland annat återfinns i morötter, pumpa, grönkål och mandariner, kan ge skydd mot ett flertal farliga sjukdomar. Det tror en grupp amerikanska forskare som nu presenterar en ny studie.

– Man har inte pratat så mycket om alfakaroten tidigare utan det har varit väldigt mycket fokus på betakaroten, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.
Totalt har 15 300 vuxna medverkat i studien. De lämnade blodprover och blev undersökta under perioden 1988-1994, därefter följdes de fram till 2006. Under denna tid dog 3 810 personer, och analyserna visade att risken var högst bland deltagarna som hade haft lägst halter av alfakaroten i blodet.
Studieresultaten visar att ju högre halterna var, desto lägre blev risken att dö i förtid. Men samtidigt påpekar forskarna bakom studien att det krävs fler studier innan man kan vara helt säker på om det finns ett samband.

Läs även: Frukt och grönsaker – naturlig väg till hälsa

/ Bessie, Netdoktorredaktionen
Annonser

0 Responses to “Ämne i morötter kan minska risk för sjukdomar”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s




www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 426 andra följare


%d bloggare gillar detta: