Folkhälsoinstitutet vill ha rökförbud utomhus

För ungefär fem år sedan införde Sverige rökförbud inomhus på krogen. Rökstoppet blev en succé, både genom att restaurang- och krogpersonal mår bättre, samtidigt som både restauranger och krogar tvärtemot vad kritikerna trott, går bättre.

I dag rapporterar Dagens Nyheter om att Statens folkhälsoinstitut vill ta ännu ett steg i kampen mot rökning, med föreslagna rökstopp på uteserveringar, lekplatser, tågperronger och inom hela Hemtjänsten. Så här säger Åsa Lundquist, projektledare för Nationella tobaksuppdraget vid Statens folkhälsoinstitutet, till Dagens Nyheter:

Det är väldigt mycket kvinnor som berörs av detta. Men det är ingen opinionsstark grupp som kan göra sin röst hörd. Varför ska de som tar hand om våra sjuka och äldre utsättas för passiv rökning när inga andra gör det?

En vårdtagare har rätt att röka hemma. Samtidigt säger arbetsmiljölagen att de anställda har rätt till en rökfri arbetsplats. I några kommuner har problemet lösts genom att Hemtjänsten skickat rökande personal hem till rökande vårdtagare. I Vaggeryds kommun ska de vårdtagande ha vädrat ur sin lägenhet senast femton minuter innan Hemtjänstens personal anländer.

Enligt en undersökning från förra året är en majoritet av svenskarna positiva till att införa fler rökfria zoner. Till exempel vill över 70% av svenskarna ha rökförbud på uteserveringar.

Lär dig mer om rökning och dess konsekvenser här.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

5 Responses to “Folkhälsoinstitutet vill ha rökförbud utomhus”


 1. 1 Johannes Forsblom maj 17, 2010 kl. 8:08 e m

  Jag håller inte med dig, men det värsta är att jag tror att denna anti-rök kampanj applåderas av staten, vars främsta syfte är att få ner sjuktalen i samhället. Det vi kan se är inget annat än en strävan efter ”det rena samhället” som Hitler hade som slutmål för det Tredje Riket. Men våra politiker är både hemmablinda och glömmer historiens värsta renhetsiver.

  Du kan läsa mer om detta på mitt blogginlägg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/vad-ar-en-god-och-en-ond-stat.html

 2. 2 Gustav maj 17, 2010 kl. 8:19 e m

  http://en.wikipedia.org/wiki/Godwins_law

  Rekord. Redan i andra meningen. Bra jobbat.

 3. 3 Kajsa maj 18, 2010 kl. 9:36 f m

  Haha, bra där Gustav.

  Invänder givetvis mot tredje riket-referensen, men måste ändå ifrågasätta om rökares personliga hälsa är en statsangelägenhet så länge de själv väljer att röka? Hanne Kjöller slog ett slag för den lilla valfrihet som ännu finns kvar i dagens DN, och jag är benägen att hålla med henne. Rökning utomhus har aldrig visats påverka någon annan än rökaren själv, så motivet måste alltså vara någon form av tvångsvård, påtvingat en än så länge relativt stor del av befolkningen. Hur det skulle gå ihop med rådande liberala ideal har jag väldigt svårt att förstå.

  • 4 Laes juli 27, 2012 kl. 6:12 f m

   Skitsnack, klart det påverkar den bredvid dig på perongwn eller uteserveringen, visst du kanske inte får cancer av det men det är enextremt irriterande lukt om du inte rökarer. Dom får väl röka där de inte påverkar icke rökare!

 4. 5 Olivia augusti 23, 2012 kl. 3:34 e m

  This writing is in fact very good subject. You have
  communicated a handful of diligent elements here.

  Anyhow keep up your blogging.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: