På äldreboenden får de gamla sällan bestämma själva

Utmärkta Äldreomsorgsbloggen tipsar idag om en nyhet på Sydsvenskan, som handlar om en ny doktorsavhandling, skriven av Tove Harnett, vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Avhandlingen visar att gamla personer på äldreboenden sällan får bestämma själva när de till exempel ska äta, duscha, se på TV. Enligt Tove Harnett tappar de sin identitet, och deras klagomål beskrivs som bagateller.

När vi föds är vi ganska lika, sedan följer ett liv där vi skapar egna identiteter. Men när vi blir äldre förväntas vi återigen ha liknande behov som när vi var små, menar Tove Harnett. Så här säger hon till Sydsvenskan:

Då ska vi plötsligt äta samma mat vid samma tidpunkter, vi ska alla gilla bingo och sedan vilja gå och lägga oss tidigt. Det är verkligen en paradox. […] Det kan också vara Greta som inte får ha sin nytvättade rosa blus på sig, eftersom hon ska duscha först dagen efter. Eller Rune som längtar efter en promenad men får nöja sig med en sväng i korridoren. Stina som vill se ”Allsång på Skansen” föreslås gå och lägga sig som de andra.

Verksamheterna styrs av rutiner

Tove Harnett har, parallellt med studierna, arbetat inom äldreomsorgen i Lund. Hennes doktorsavhandling visar att socialchefer och vårdpersonal vill att äldre personer ska ha inflytande i sina liv, men att det sällan blir så i praktiken, då verksamheterna ofta är styrda av rutiner. I samband med detta tappar de äldre sina identiteter; en person som tidigare alltid varit propert klädd, ska iklädas t-shirt och mjukisbyxor, även om det är i all välmening.

Klagomål ses som småsaker

I sin avhandling har Tove Harnett intervjuat äldre, deras anhöriga, omsorgspersonal och hundra kommunala socialchefer. Genomgående visas att klagomålen från de äldre ses som småsaker, och enligt socialcheferna hade det inte vid ett enda tillfälle kommit in ett viktigt klagomål. Enligt Harnett är det viktigt att man börjar prata om konkreta saker för att kunna ändra kulturen, istället för att komma med fler policydokument. Tove igen, till Sydsvenskan:

Hur löser man att Stina vill sitta uppe och se på tv? Kan man tvätta på natten om Greta vill ha samma klänning i två veckor? Det är viktigt att personalen känner chefens stöd och vågar ha en flexibel inställning till rutinerna. Visst är rutiner viktiga, men de äldres inflytande begränsas väsentligt om man aldrig vågar göra avsteg från dem.

Läs mer om Tove och hennes avhandling på Sydsvenskan.se

Uppdaterad: I dag blir undersköterskan Sarah Wägnert hedersdoktor vid en stor ceremoni i Västerås, skriver VLT. 1997 slog Sarah larm om missförhållanden på ett äldreboende, och fick lagen Lex Sarah uppkallad efter sig. Stort civilkurage ska belönas – vi gratulerar Sarah!

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “På äldreboenden får de gamla sällan bestämma själva”


 1. 1 Teresa M Rask april 23, 2010 kl. 9:40 f m

  jag är glad att nu finns en avhandling som beskriver verkligheten för äldre i vårt samhälle.
  Själv har jag en blogg där jag skriver om en seniorboende som jag håller på att utveckla. Denna boendemodell ska bidrar till bättre hushållning med mänskliga, tekniska och ekonomiska resurser. Detta för att människor ska kunna ha en större möjlighet till meningsfull, glädjefylld och skapande vardag, oavsett ålder.
  Vår framtida boendemodell kommer att bidrar till sociala, ekonomiska och miljömässiga vinster.

  Är du intresserat mer info:
  http://www.aldreboende.info
  http://www.humantledarskap.se
  http://www.personlig-utveckling.info


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: