Sjukvården i din mobil

Läkemedelsvärlden rapporterar om att läkemedelsföretag nu slår ihop sig med mobilutvecklare, för att utveckla lösningar och därigenom få patienter att bli mer följsamma. Ett exempel är Bayer, som kopplar ihop sin glukosmätare till Nintendos spelkonsoler för att få barn med diabetes att mäta sitt blodsocker oftare. Johnson & Johnson har utvecklat en liknande lösning för iPhone.

Novartis samarbetar med Proteus Biomedical i ett väldigt spännande projekt. I ett litet projekt med 20 patienter i en testgrupp, får patienterna äta en blodtrycksmedicin. En mätare sitter på testpersonens ena axel, vilken svarar mot förändringarna i patientens magsyrenivåer, vilka påverkas av medicinen.  Denna data skickas sedan till patientens mobiltelefon där man kan följa förändringarna och få råd.

Hälso- och sjukvårdsindustrin har mycket att lära av andra branscher när det kommer till mobilutveckling. Men det börjar hända saker, och jag tror att denna typ av tjänster kommer kännas väldigt naturliga om några år. Det känns som att det, som i fallet med många andra mediala diskussioner, bildats två läger. Det ena lägret är för utvecklingen, medan det andra hyser oro för att den nya tekniken kommer att förminska värdet av mötet mellan läkare/patient. Undertecknad ser hellre en gråskala, där patientens möte med läkaren är en självklar del och att den nya tekniken gör det ännu enklare för gemene man att få hälsoinformation och råd.

Mobihealth har gjort en tio-i-topp-lista över sjukvårdsapplikationer för iPhone.

Badlands listar också tio applikationer för bättre hälsa.

Den amerikanska nyhetskanalen MSNBC rapporterade den 19 januari om en amerikansk filmare som överlevde 65 timmar, begraven i ett hisschakt efter jordbävningen på Haiti, tack vare att han använde en första hjälpen-applikation i sin telefon.

Readwriteweb skrev redan för ett år sedan om hur mobiltelefoner kan användas för att förbättra hälsoläget i utvecklingsländer.

Vad händer i Sverige då? Socialdepartementet har utsett Norrbottens Läns Landsting till svensk deltagare i det EU-finansierade projektet Renewing HEALTH, skriver Framtidens Sjukvård.

Vilka svenska tjänster finns tillgängliga som mobilapplikationer när det kommer till hälsa- och sjukvård? Tipsa gärna, och diskutera nedan!

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

4 Responses to “Sjukvården i din mobil”


  1. 1 Kerstin februari 11, 2010 kl. 12:41 e m

    Det är spännande att hälso- och vårdsektorn börjar se värdet i att använda mobil-applikationer! Tyvärr verkar ju iPhone vara lite dåliga på att kategorisera sina appar. Minst hälften på Mobihealth:s lista hade ju ett tveksamt hälsovärde.

    Däremot finns några lite roliga appar, bland annat kan man lära sig tolka ekg:er (Advanced EKG) eller få information om vanliga barnsjukdomar (Childhood diseases). Phone Aid har bildspel över hur man utför första hjälpen.


  1. 1 Ny iPhoneapplikation för bättre hälsa « Netdoktorbloggen Trackback vid mars 15, 2010 kl. 1:07 e m
  2. 2 Ny mobilapplikation för bättre hälsa « Netdoktorbloggen Trackback vid mars 15, 2010 kl. 1:11 e m
  3. 3 Ny iPhoneapplikation för röntgenläkare « Netdoktorbloggen Trackback vid mars 25, 2010 kl. 12:24 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: