Vinterkräksjukan är här

Vi vill helst inte prata om det, men nu är det ett faktum att vinterkräksjukan är här igen. Den så kallade vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Calicivirus är extremt smittsamt och kan drabba alla åldersgrupper. Men trots det drabbar vinterkräksjukan bara fyra femtedelar av de som vistas i närheten av smittan. En femtedel klarar sig och det beror inte på att de (som efter en influensa) har utvecklat en motståndskraft mot caliciviruset. Istället verkar det vara frågan om ett slags genetiskt skydd.

Smittskyddsinstitutet skriver också om vinterkräksjukan. På deras artikel finns även viruset fotograferat av Kjell-Olof Hedlund. Otroligt att man kan fotografera det.

Epidemin fortfarande beskedlig

Dagens Nyheter rapporterar om att epidemin börjar ta viss fart, och att flera avdelningar på bland annat Lunds sjukhus fått stänga på grund av kräksjuka. Även Svenska Dagbladet skriver om ökningen, samt att avdelningar fått stängas även på sjukhuset i Varberg.

Expressen har en något olycklig reklamplacering, med bantningsreklam tillsammans med nyheten om sjukan.

Samtidigt är epidemin beskedlig i år, inte sedan 2005 har så låga värden rapporterats vid den här tiden. Tidigare i år skrev DN om att vi kan ha svininfluensan att tacka för detta, då larmrapporterna kring denna medförde ökad kunskap om handhygien och hur man undviker smittspridning. Så här sade Smittskyddsinstitutets statsepidemiolog Annika Linde till DN den tredje januari:

Ett slags bieffekt av att folk blivit så medvetna om smittan verkar vara att även andra infektioner minskat. […] Det beror nog på att man blivit mer noggrann med sin handhygien och att man har större respekt för infektioner.

Ingen väldigt allvarlig epidemi att oroa sig för ännu med andra ord. Annat var det 2008, när vinterkräksjukan satte rekord i Sverige.

Stanna hemma

Vinterkräksjukan smittar från och med inkubationstidens start till upp till två dygn, ibland längre, efter att de har tillfrisknat. För att inte föra smittan vidare är det därför bra att stanna hemma från arbete/skola 1-2 dagar efter att du inte känner av symptom.

  • Direkt/indirekt kontakt med smittad person. Noroviruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande.
  • Genom mat som hanterats av smittad person.
  • Råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt.
  • I sällsynta fall genom dricksvatten.

Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Att tvätta händerna är a och o. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och före måltid.

Lindrande åtgärder

Genom kräkningar och diarréer förlorar kroppen mycket vätska. Därför är det viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten. Magen kan reagera så att det blir svårt att behålla vätskan, drick därför lite i taget, i små klunkar. Förutom vatten kan du behöva ersätta salter och mineraler, ett bra alternativ är då speciell vätskeersättning i form av brustablett (till exempel ”Resorb”) som finns att köpa på apotek.

Vad kan jag äta?

Det går bra att äta igen så fort du inte längre har lös avföring. Börja med mat i flytande form som pulversoppa utspädd i vatten, buljong, blåbärssoppa. Så småningom kan du testa skonsam mat som lättrostat bröd, kokt ris, hårdkokt ägg, kokt fisk och banan.

Läs mer om vinterkräksjukan här

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Vinterkräksjukan är här”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: