”En liten promenad är av stor betydelse”

Busväder? Det känns bättre efteråt…

På onsdag, klockan 14:00, har vi expertchatt om livsstilsfrågor på Netdoktor. I chatten medverkar Mai-Lis Hellénius, som 2006 utnämndes till professor inom allmänmedicin, med inriktning på kardiovaskulär prevention, vid Karolinska Institutet. Hon studerar hur olika livsstilsfaktorer, som fysisk aktivitet och matvanor, kan påverka hälsan.

Mai-Lis menar att det finns brister inom sjukvården när det kommer till generella livsstilsfrågor, och att sjukvården kan bli bättre på det förebyggande arbetet med att hjälpa en patient till bättre livsstil. Samtidigt påpekar hon att det finns goda exempel:

I Västerbotten har man till exempel lyckats få bukt med det stora antalet hjärtinfarkter, höga kolesterolvärden och antalet personer som röker. Sjukvården har tagit sitt ansvar och bjuder in 40-, 50- och 60-åringar till noggranna hälsokontroller. På så sätt har man även fått patienterna att själva vilja ta ansvar och ändra sin livsstil. Vi kan helt enkelt se att förebyggande åtgärder faktiskt ger resultat.

Stillasittande och inaktivitet är stora hälsofaror

En av de största hälsofarorna som Hellénius ser är att svensken blivit allt mer stillasittande och inaktiv.

Tyvärr rör vi oss allt mindre, många av oss har till exempel stillasittande jobb och har inte tid eller ork att träna. Viktigt att komma ihåg är att även de små ansträngningarna räknas och den så kallade vardagsmotionen, som till exempel en liten promenad, är av stor betydelse. Bristen på aktivitet är ett stort problem eftersom vi samtidigt ser att måltiderna är större och alkoholintaget ökar. Det är en förödande utveckling som vi måste försöka göra något åt.

I dag, den 18 januari, chattade Mai-Lis på DN under samma tema. Läs den gärna! Är det någon av dessa frågor som du vill vidareutveckla? Har du andra frågor som inte togs upp i denna chatt? Passa då på att chatta med Mai-Lis hos oss på Netdoktor.

På onsdag, alltså, klockan 14:00-14:45. Redan nu kan du ställa din fråga.

Läs hela intervjun med Mai-Lis Hellénius på Netdoktor

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “”En liten promenad är av stor betydelse””


  1. 1 Paula januari 21, 2010 kl. 12:49 e m

    Det kan inte nog påpekas att de små ansträngningarna gör nytta! De som är i värsta stillasittargruppen måste börja någonstans – och det blir ju bara enklare när man väl kommit igång. (Sedan kommer spontana påhitt om maraton och sådana dumheter :-))


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: