Konstgjorda blodplättar hindrar blödning

En amerikansk forskargrupp har lyckats ta fram artificiella blodplättar, skriver Vetenskapsradion idag. Rapportens presenteras i den medicinska tidskriften Science Translational Medicine. Blodplättar, eller trombocyter, har som huvuduppgift att hjälpa blodet att levra sig (koagulera) när vi skadat oss och råkar ut för blödning.

De konstgjorda blodplättarna är framtagna som biologiskt nedbrytbara platsmolekyler, som går samman med de som naturligt finns i blodomloppet och hjälper dem att stelna. En bieffekt som upptäckts är att de konstgjorda blodplättarna till viss del samlas i levern.

Forskarna utförde testerna av de konstgjorda blodplättarna på råttor som tillfogats en skada. Det visade sig att de råttor som fått sprutan slutade blöda 23 procent snabbare än andra råttor som inte fått injektionen.

Denna upptäckt skulle kunna bli mycket värdefull vid tillfällen då det för sjukvårdspersonal gäller att få stopp på en blödning mycket snabbt, som till exempel vid en bilolycka eller i krigssituationer. På längre sikt kan man kanske tänka sig att även personer med blödarsjuka (hemofili), som har en genetisk begränsning i kroppens förmåga att levra blod, skulle kunna hjälpas av detta.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

2 Responses to “Konstgjorda blodplättar hindrar blödning”


  1. 1 Anita Andersson mars 4, 2010 kl. 12:38 e m

    Jag hör till dem som har von Willebrandts sjukdom.Blödarsjuka.Har genomgått undersökning av lever bukspottskörteln njurarna m.m.Allt var i fullgott skick.Nu har jag fått besked om att jag sänkan150 och de sk. blodplättarna har på en vecka ökat med det dubbla.Hur ska jag förstå dethär? Vad kan det bero på?? Tacksam för svar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: