Kaffe kan ge skydd mot diabetes

Kaffe och te kan ge skydd mot diabetes, enligt en ny studie som Dagens Nyheter rapporterar om. Resultatet har framkommit i en genomgång av hela 30 studier som totalt omfattar omkring en halv miljon människor i bland annat Sverige, USA, Japan och Storbritannien.

Det är en australiensisk forskargrupp vid universitetet i Sydney, Australien, som kommit fram till resultatet när de granskat mer än 30 olika studier som var och en undersökt hur kaffe- och tedrickande påverkar risken att få vuxendiabetes. Rapporten publicerades i den medicinska tidskriften Archives of Internal Medicine. Professor Rachel Huxley, som lett forskargruppens arbete, säger följande:

I dag rekommenderar vi den som riskerar att drabbas av diabetes att äta bra mat, röra på sig och hålla vikten. Inom några år kommer vi troligen att kunna lägga till att vi också bör dricka tre fyra koppar kaffe eller te om dagen.

Koffeinfritt kaffe tycks ha bäst effekt

Enligt rapporten spelar det ingen roll om man dricker filterkaffe eller espresso, rött, grönt eller svart te. Däremot är ett väldigt intressant resultat att koffeinfritt kaffe tycks ha den bästa effekten. Rachel Huxley fortsätter:

Det är inte koffeinet i kaffet som har den förebyggande effekten. Andra ämnen i kaffet som magnesium och klorogensyra tycks påverka insulin- och glukosnivåerna i kroppen. I te är det troligen andra ämnen som har effekt.

Kan även skydda mot demens

I januari i år presenterades en svensk-finsk studie som visade på att kaffe även kan minska risken för demens. Studien omfattade 1 400 personer, som forskarna följt sedan sjuttiotalet. Personer som i medelåldern hade druckit kaffe klarade sig bättre från demensjukdomar än de som druckit lite kaffe eller inget kaffe alls. Måttliga kaffedrickare var den grupp som hade den allra lägsta risken för demens. Tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern sänkte demensrisken med närmare 70 procent.

Drick kaffe med måtta

”Undvik diabetes med kaffe och te”, skriver Svenska Dagbladet. Det är ett väldigt spännande resultat som framkommit i den australiensiska studien. Samtidigt bör man inte glömma att kaffe också har negativa effekter. Nederst i matstrupen finns det en stängningsmuskel som fungerar som ett slags ventil. Om denna ventil inte fungerar ordentligt kan magsaft backa upp i matstrupen, och detta kan påverkas av kaffedrickande. Detta kan leda till magsafts-reflux (när surt maginnehåll glider tillbaka upp i matstrupen), ett tillstånd som ofta tolkas som magkatarr. Drick kaffe med måtta!

Uppdaterad: Lite kul ska vi väl ha också. Här när några fina teckningar om kaffe.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Kaffe kan ge skydd mot diabetes”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: