Allt vanligare med operation vid övervikt

På Medicinska riksstämman presenterades ny statistik som visade på att ökningen av antalet överviktiga och feta personer tycks ha stannat av, rapporterade Dagens Nyheter i slutet av november. Denna ökning har varit stadig sedan slutet av andra världskriget. År 1980 var, enligt Statistiska centralbyrån, 35 procent av männen och 27 procent av kvinnorna överviktiga eller feta. År 2004 var dessa siffror uppe i 54 procent för männen och 39 procent av kvinnorna. Gunnar Johansson, professor och kostexpert vid Folkhälsoinstitutet, sade så här på stämman:

Vi ser ingen nedgång i vikt, men heller ingen ökning och det är första gången.

Så även om ökningen nu stannat av, är siffrorna beklämmande. Samtidigt har det blivit allt vanligare med operation vid övervikt. I dag står omkring 1 100 patienter i kö till landets 28 sjukhus som utför överviktskirurgi. De patienter som köar är de som lider av överviktsrelaterade sjukdomar såsom åldersdiabetes, högt blodtryck och blodfettsrubbningar. Och då dessa operationer har visat sig vara effektiva övervägs det nu att erbjuda operation till personer med ett BMI på 35. Men detta ingrepp erbjuder bara en första hjälp, dessvärre återtar många av de opererade sin vikt. Stefan Sjöberg, vid endokrinsektionen på Länssjukhuset i Halmstad, sade följande under medicinska riksstämman:

Resultat har visat att de flesta patienter som genomgår en bypass-operation kraftigt går ner i vikt, i alla fall till en början. Det är ett glädjande resultat men samtidigt kan vi se att ett väldigt stort antal återtagit 80 procent av den förlorade vikten tio år efter genomförd operation, och det är väldigt beklagligt. […] För att kunna förstå patienter och för att i framtiden kunna ge bättre behandling och hjälp krävs det att vi får bättre kunskaper om hur de upplever tiden efter operation. Dessutom kan det vara värt att se hur stor effekt en bypass-operation verkligen har på lång sikt.

Läs mer om operationer vid övervikt här

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Allt vanligare med operation vid övervikt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: