Går du till jobbet, även om du är sjuk?

I dag rapporterar Svenska Dagbladet om en undersökning som Previa gjort, vilken visar att antalet sjukanmälda på grund av misstänkt influensa minskat. Samtidigt visar undersökningen att sjukanmälningstalet steg till 4,2 procent, vilket är den högsta siffran hittills i höst.

4,2 procent är nästan en tjugondel. Det är många sjuka. Själv har jag känt mig lite småkrasslig en längre tid, vet inte riktigt vad det är som inte vill bryta ut. Jag jobbade hemifrån ett par dagar i veckan, en av fördelarna med att jobba med webben, särskilt när man sitter på ett litet kontor nära sina medarbetare.

Var går gränsen?

Men var går egentligen gränsen för när man bör stanna hemma? Självklart ska man vara hemma om man är vrålförkyld, om man har hög feber och liknande. Men om man bara är lite krasslig? Jag tror, jag vet inte säkert, men jag tror att den rådande inställningen är att om man klarar av att jobba bör man göra det. Det verkar i första hand handla om att göra ett bra arbete, i andra hand om att värna om sig själv och sina kollegor. Samtidigt vill man inte gå miste om det som händer på jobbet, är man borta ett par dagar är inkorgen fullproppad när man kommer tillbaka. Och så är det ju den ekonomiska frågan, givetvis.

Expertchatt på Netdoktor

Peter Åhnblad, överläkare och ÖNH-specialist, Doc Care i Stockholm, säger så här till Netdoktor i en intervju:

Är man sjuk bör man vara lojal mot sin omgivning och stanna hemma, och undvika större folksamlingar. Och är det så att man har influensa är det betydligt viktigare att stanna hemma än om man bara är förkyld eftersom influensa är en större påfrestning på kroppen, och det är dumt att bidra till att fler smittas. […] Det absolut viktigaste man bör tänka på är att ha en bra handhygien och hålla händerna från ansiktet. Många kan ju vara lite rädda för att folk nyser på en men den största smittbäraren är ens egna händer. Den viktigaste inkörsporten är näsan och därför bör man undvika att peta sig i ansiktet. Ponera att man efter en promenad får en liten droppe längst fram på nästippen, tar man då där med handen och sedan drar in så får man in en rejäl virusdos. Istället bör man ta en pappersnäsduk och snyta sig.

På onsdag, den andra december har vi på Netdoktor expertchatt om förkylning & infektion, där Peter Åhnblad medverkar. För dig som inte kan medverka i chatten då, finns möjlighet att redan nu ställa dina frågor. Ställ dina frågor här

Är du så bra själv då?

Alla har säkert irriterat sig på hostgalningar och snorisar i kollektivtrafiken eller på jobbet under hösten. Men handen på hjärtat – hur står det egentligen till själv? Går du till jobbet även om du är sjuk?

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Går du till jobbet, även om du är sjuk?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: