Dags att ta tempen på de svenska vårdcheferna?

thermometer

Läser idag på Dagens Medicin och MyNewsDesk att forskaren Eric Carlström från Högskolan Väst i Trollhättan nu publicerar en bok (”Vårdchefer – konsten att leda”) om hur pressade chefer i den svenska vården gömmer sig för personalen. Under sitt arbete har Eric intervjuat 25 mellanchefer inom den svenska vården, och kunnat dra slutsatsen att många av dessa har en svår situation. Så här säger Eric till Dagens Medicin:

Jag pratade med en vårdchef som i princip skulle kapa bort halva sin personal med bevarad verksamhet, vilket naturligtvis är totalt omöjligt.

För att orka med sin situation smet samtliga (!) tillfrågade chefer undan i mindre eller större utsträckning. Eric menar att man som chef håller sig undan, man dricker kaffe, pratar med kollegor i samma situation och ägnar sig åt nostalgiska utläggningar om hur det var förr i förhållande till hur det är nu. Eric drar också slutsatsen att många mellanchefer inom den svenska vården har för dålig ekonomisk utbildning för att klara av att hantera budgetar på 20 till 30 miljoner kronor.

Det ska bli väldigt intressant att ta del av Erics bok ”Vårdchefer – konsten att leda” som finns att beställa på Studentlitteratur. Kanske kan boken dra igång en debatt om huruvida mellanchefer inom den svenska vården har tillräcklig kompetens för att klara budget- och personalkrav. Hur mår egentligen våra svenska vårdchefer? Diskutera gärna, och blogga vidare på ämnet.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Dags att ta tempen på de svenska vårdcheferna?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: