Tingsrätten fäller Försäkringskassan

pregnant

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter rapporterar idag att Stockholms Tingsrätt funnit att Föräkringskassan gjort sig skyldig till direkt könsdiskriminering mot fyra gravida kvinnor. Dessa nekades sjukpenning med hänvisning till att deras besvär berodde på graviditet.

JämO stämde Försäkringskassan för könsdiskriminering, ett ärende som sedan övertogs av Diskrimineringsombudsmannen (DO). Så här säger DO Katri Linna:

Genom att neka kvinnor sjukpenning bygger Försäkringskassan upp en diskriminerande struktur som specifikt drabbar kvinnor. Det strider mot principen om allas lika värde och rättigheter.

Om vi vill ha ett jämställt samhälle är det dags att erkänna hälsoproblem som drabbar gravida kvinnor. Att avfärda gravida kvinnors smärta speglar en föråldrad syn på kvinnlighet och moderskap.

Försäkringskassans motivering till att neka kvinnorna sjukpenning har varit att besvären ska ses som normala i samband med graviditet.

Diskrimineringsombudsmannens jurist Marie Nordström yrkade på att Försäkringskassan skulle betala skadestånd på 75 000 kronor var till var och en av kvinnorna; utslaget från Stockholms Tingsrätt blev att Försäkringskassan åläggs betala 50 000 kronor vardera till kvinnorna. Försäkringskassan ska också betala Diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader.

Undertecknad är inte särskilt bevandrad inom juridiken kring dessa frågor. Finns det tidigare domar av detta slag? Kommer denna dom att fungera som prejudikat i fortsättningen? Kommentera gärna och blogga vidare.

Försäkringskassan har ännu inte kommenterat Tingsrättens dom.

Uppdaterad: I domen står följande, rapporterar Dagens Nyheter:

Härvid bör också stor vikt läggas vid att kränkningen avser en grundläggande mänsklig rättighet och att den som sådan ska betraktas som allvarlig.

Uppdaterad #2: Svenska Dagbladet har nu publicerat en intervju med en av kvinnorna.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

0 Responses to “Tingsrätten fäller Försäkringskassan”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: