Otroligt häftigt om armproteser

I dag skrev @forsgren på Twitter om armproteser om att ”proteser kommer allt närmare stadiet där människor kan vara cyborgs”. En cyborg är organism med både mänskliga och artificiella komponenter.

Undertecknad satt storögt och fascinerades av Terminator-filmerna när de kom (nåja, den första filmen kom 1984 – då var jag tre år gammal, så det var nog några år senare). I första filmen väser den mänskliga soldaten från framtiden, Kyle Reese, ur sig ”part man, part machine” när han förklarar vad en Terminator är, och allt är precis så överväldigande och häftigt som en liten pojke kan ta in. Samtidigt är det en väldigt mörk och dystopisk framtid som målas upp, en rädsla för den nya teknologin som kanske även lockas fram i viss mån när man ser klippet ovan. Det som kändes så oerhört långt fram i tiden är idag verklighet, om även i en liten skala i testmiljö.

År 2005 inledde det amerikanska försvarsdepartementets forskningsavdelning, DARPA, ett projekt för att ta fram nya proteser för hemvändande krigsveteraner som tvingats amputera kroppsdelar efter krigsskador. Dean Kamen, uppfinnaren bakom Segway, och chef vid DEKA Research fick i uppdrag att ta fram en ny generation prostetiska armar.

Inspirerad av Luke Skywalkers prostetiska hand i Star Wars, utvecklade Dean och DEKA Research en prostetisk arm som kom att kallas ”Luke Arm”, en arm som byggdes i olika sektioner för att kunna anpassas till olika amputationer. I videoklippet ovan visas testpiloten Chuck Hildreth, som förlorade båda sina armar i en elolycka 26 år tidigare. Så här säger han själv om upplevelsen av att använda den prostetiska armen:

It’s kind of liberating. I’ve been without an arm for 26 years. […] I can pick up a banana, peel it and eat it, without it getting squished.

Med den nya armen kan Chuck utföra varierande avancerade handlingar, både lyfta ett objekt, men också plocka upp en vindruva mellan fingertopparna. Beroende på användaren, kan armen kontrolleras av nerver, muskler, men också fotpedaler. Inom nästa årtionde är förhoppningen att kunna ha en arm i kommersiell tillverkning.

Här är ytterligare ett klipp väl värt att se, där Dean pratar om utvecklandet av och framtiden för projektet med de prostetiska armarna. Här visas även en arm upp som helt och hållet styrs av hjärnan.

Tekniken väldigt fascinerande, och detta kommer innebära stora förbättringar i framtiden, för människor som behövt amputera kroppsdelar. Ännu är det några år bort, men tiden går fort.

Hur ser du på den här utvecklingen? Fascination? Hopp? Rädsla? Kommentera, och blogga gärna vidare på området! Vad kan det här komma att innebära i framtiden? Finns det andra användningsområden än de medicinska?

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Otroligt häftigt om armproteser”


  1. 1 Kristoffer Forsgren oktober 16, 2009 kl. 11:27 f m

    Hej,
    Kul att min tweet nådde fram hit! Tack för källhänvisningen med! =)

    Nog är det galet imponerande teknik, och framsteg görs hela tiden. Nästan så att man kan undra hur långt det är till punkten där en person förlorar en arm eller ben i en olycka och få en ”reservdel” så snart såren har läkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: