Samsovande med spädbarn kan vara farligt

newborn baby, only a couple of hours old

Enligt en ny studie som publicerats i British Medical Journal kopplas hälften av alla fall av plötslig spädbarnsdöd ihop med samsovande med barn, skriver Allt om barn.

Nära en tredjedel av dödsfallen skedde då föräldern varit påverkad av alkohol eller andra droger. Det visade sig också vara större risk för plötslig spädbarnsdöd om föräldern och barnet sov tillsammans i en soffa eller en fåtölj, än om de sov tillsammans i sängen.

Rapportens huvudförfattare, Peter Fleming, säger så här:

Vi har kunnat titta på orsakerna som gör det farligt för barnet att sova i en soffa eller i en säng tillsammans med sin förälder. Folk förstår konsekvenserna av att dricka och köra bil och de flesta följer de råden. Så vi vill att föräldrar som druckit eller tagit några droger avstår från att samsova med sitt barn.

Det är 25 gånger mer riskabelt än att ha barnet i sängen med dig. Efter att föräldern har matat barnet är det väldigt viktigt att de lägger tillbaka barnet i dess säng.

Läs också vår artikel på Netdoktor: Babysömn – alltid på rygg, om att det finns samband mellan plötslig spädbarnsdöd och barnets sovställning.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

3 Responses to “Samsovande med spädbarn kan vara farligt”


 1. 1 Åsa oktober 14, 2009 kl. 12:15 e m

  Studien ifråga har gått igenom 80 fall av plötslig spädbarnsdöd. 54% av dessa skedde när föräldrarna ”samsov” med sina barn. Majoriteten av dessa, visar det sig sedan, var påverkade av alkohol och/eller droger. Några sov på underliga platser, i soffor och fåtöljer och alltså inte i sängen.

  Detta är separata riskfaktorer som man bör kontrollera för om man gör en riktig studie på vetenskapliga grunder.

  Det finns en mängd stora vetenskapliga studier som analyserat tusentals fall av plötslig spädbarnsdöd. Gemensamt för de allra flesta är att risken är betydligt större om barnet sover ensam i ett annat rum, risken kan vara så mycket som 10 gånger större än vid samsovning.

  Generellt finner man få statistiskt signifikanta skillnader mellan att sova i föräldrarnas säng och att sova i en egen säng i föräldrarnas rum.

  Från samsovning måste räknas bort fall som beror på alkohol, droger, vattensängar, sjukdom hos föräldern och så vidare. Annars är det inte samsovandet i sig, utan någon annan faktor, som bidragit till att spädbarnet dött.

  Det har även konstaterats att om modern är rökare, eller inte ammar, ökar risken för plötslig spädbarnsdöd markant.

  Rökning, alkohol, droger och allmän vårdslöshet, detta är riskfaktorer som man med all rätta kan informaera om och försöka eliminera. Men att helt utan grund försöka antyda att samsovning är en riskfaktor är bara ett försök från den manliga medicinska ”vetenskapens” sida att vrida sanningen till att säga det de vill.

  Jag som mamma har en intuitiv känsla för var i sängen mitt barn är, jag är inte överviktig, röker inte, dricker inte och använder inte droger. Att det skulle vara en riskfaktor att sova med sitt barn är bara ännu en myt – det finns ingenting mer naturligt. Det är lika tossigt som att det skulle vara bättre för barnet att efter födseln kläs på och läggas i en plastlåda istället för att läggas på mammas mage.

  När ska vi lära oss att närhet mellan mor och barn är bra för våra barn?

 2. 2 elina oktober 14, 2009 kl. 1:12 e m

  Föräldrar som är fulla/påverkade borde inte ta hand om barn. Det är en riskfaktor oavsett om barnet är än i magen, vaken eller sover.

 3. 3 Maria oktober 19, 2009 kl. 9:38 f m

  Uppmanar dig att läsa http://www.babyfriendly.org.uk/items/item_detail.asp?item=608 där artikeln analyseras av experter inom området. I The Guardian säger en av författarna att deras artikel blivit misstolkad av media. Vill man vända på resonemanget i de tolkningar som gjorts av media så är risken 50% att barnet dör i PSD om man låter det ligga ensamt i en egen säng.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: