Ta det lugnt!

aaaarg!

I en av våra nyheter i dag: Stress kan leda till stroke. Sahlgrenska akademien i Göteborg har låtit strokepatienter uppskatta hur stressade de var före insjuknandet.

Studieresultaten pekar på att stroke ofta hade föregåtts av allvarlig stress, men det gällde inte alla former av hjärtinfarkt. Till exempel visade sig stroke som orsakats av blodpropp från hjärtat inte ha haft något samband med stress. Men däremot fanns ett sådant samband vid stroke som berodde på lokala blodproppar, ateroskleros i halskärlen eller där man inte fann någon orsak till infarkten.

Det är lätt att säga ”ta det lugnt”, att man inte bör stressa och så vidare, men det är svårare att efterleva det i praktiken. Det gäller att vara vaksam på varningssignalerna. Flera av oss brinner för våra jobb. Omkring två av tre personer med depressionsdiagnos hänför besvären till arbetssituationen. Den som drabbas av utmattningsdepression är ofta den ideale anställde: pålitlig, engagerad.

Stress (både positiv och negativ) är en vanlig anledning till sömnproblem. När kroppen går på högvarv är vi inställda på vakenhet och aktivitet, då är det inte konstigt att det blir svårare att sova. Det är ingen fara om stressen är kortvarig eftersom kroppen klarar en kortare period av mindre sömn. Men pågår stressen under längre tid, utan att man får en chans att återhämta sig, gäller det att se upp.

För att låta kroppen stressa av tänker nu undertecknad fara till skogen i helgen, gå offline och plocka svamp. Vad har du för knep för att stressa av? Skriv gärna och berätta!

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: