Riksförbundet Attention anmäler Stockholms stad

I dag skriver DN om att Riksförbundet Attention anmäler Stockholms stad, då barn med ADHD, Aspergers syndrom och autism enligt Riksförbundet Attention diskrimineras systematiskt i Stockholms skolor.

Inom kommunen finns en pott på 60 miljoner kronor, som ska gå till elever med särskilda stödbehov. Men rektorerna kan bara få extra bidrag för till exempel blinda eller döva elever och elever som placerats av socialtjänsten. Barn med ADHD, Aspergers syndrom och autism inkluderas inte i systemet.

Enligt Anki Sandberg, ordförande på Riksförbundet Attention, strider Stockholms stad mot FN:s Barnkonvention, genom att exkludera den grupp barn som har ADHD, autism eller Aspergers syndrom från extra ekonomiskt stöd.

Att ADHD, Aspergers syndrom och autism är diagnoser som kan försvåra barnets skolgång råder det inga tvivel om. Dessvärre är lagstiftningen vad gäller ekonomiskt stöd ganska luddig när det gäller dessa diagnoser, och det gäller även vuxna. När Netdoktors expert Kerstin Malmberg chattade om ADHD framkom att LSS-stöd inte tillhör vanligheterna för personer med diagnosen, utan detta prövas från fall till fall.

Till saken hör också att neuropsykiatriska funktionshinder kan uppträda på en rad olika sätt; det är till exempel stor skillnad på lindrig och grav ADHD. I artikeln framgår inte huruvida personer med grav ADHD får rätt till extra stöd i skolan som blinda och döva får. Hur fungerar egentligen öronmärkningen av dessa stödpengar? Vilka har rätt till det – var går gränserna?

Att det inte finns pengar till barn med ADHD, Aspergers syndrom och autism påminner oss om en viktig sak: När det gäller neuropsykiatriska funktionshinder är det ofta samhället som står för hindren.

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

3 Responses to “Riksförbundet Attention anmäler Stockholms stad”  1. 1 celebrity dress boutiques Trackback vid januari 21, 2015 kl. 10:38 f m
  2. 2 http://billemory.com Trackback vid februari 28, 2016 kl. 3:01 f m
  3. 3 lnx.su Trackback vid februari 28, 2016 kl. 8:54 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: