Aga kan försämra barnets intelligens

abuse

Att fysiskt våld kan innebära skador mot hjärnan är självklart, men det har vad jag vet inte forskats särskilt mycket på hur barnaga kan påverka barnets intelligens.

I dag skriver Svenska Dagbladet om en kartläggning av situationen i 32 olika länder. Studien visar att IQ bland barn i länder där barnaga tillåts, ligger genomsnittligt lägre.

En av världens ledande experter på våld mot barn, Murray Straus vid universitet i New Hampshire i USA, lämnar nu nya skrämmande fakta i den heta debatten om inställningen till barnaga.

Forskarna har undersökt 1 500 amerikanska barn mellan två och nio år i olika stater. När de jämförde förekomsten av aga mot de deltagande barnen och deras intelligenskvot framkom den uppseendeväckande skillnaden. Ju oftare föräldrarna gav sina barn stryk, desto långsammare utvecklades deras mentala förmågor.

Källa: Svenska Dagbladet

1979 var Sverige först ut i världen med att förbjuda barnaga. Hittills har bara 23 länder följt efter på det spåret. I Nya Zeeland blossade nyligen en häftig debatt upp, där konservativa och religiösa grupper debatterade mot det nya lagförslaget som skulle förbjuda barnaga. I demonstrationstågen hölls plakat upp med budskap som ”håll tassarna borta från familjen”, ”smisk är inte misshandel” och ”Staten rår inte om barnen”.

Men allvarligt, det där om att ”Staten inkräktar på familjelivet” låter korkat i det här sammanhanget. Handlar inte det här bara om sunt förnuft? Hur ska ett barn reagera på fysiskt våld från en vuxen person; på vilket sätt kan det vara en lämplig tillrättavisning? Om barnet gjort något fel måste i min enkla mening föräldrarna vara kapabla att få barnet att förstå det, utan att ge barnet stryk.

Att bara 23 länder i världen följt Sveriges exempel och förbjudit barnaga är enligt mig det allra mest beklämmande. Jag blir så förbannad.

Vad tycker ni? Diskutera & blogga gärna vidare!

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Aga kan försämra barnets intelligens”


  1. 1 Camilla september 25, 2009 kl. 12:12 e m

    Intressant forskning som behöver bli en politisk fråga, resurser måste finnas för att hitta och hjälpa barn och familjer där bla. detta förekommer. Barnen själva kan inte bryta destruktiva mönster i familjen, de hamnar i en omöjlig situation där de är offer hos dem, vårdnadshavarna, som de är mest lojala mot och vill lita på allra mest.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 438 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: