Är det inte det ena…

Läser på Vetenskapsradion att vanliga duschmunstycken är en idealisk plats för biofilm att frodas på. Tyvärr handlar det i det här fallet inte om någon ny blockbuster, utan en tunn hinna som består av bland annat bakterier. Dessa bakterier fäster i mikroskopiska vattendroppar som kallas aerosoler, och kan sedan andas in. Bakterierna kan orsaka infektioner i lungorna hos personer med nedsatt immunförsvar.

Överallt omkring oss lever små organismer som kan ställa till med besvär. I en säng lever i genomsnitt 10 000 kvalster.

Nu vill jag inte på något sätt förringa det här. Givetvis kan människor fara illa om de får i sig farliga bakterier som bott i duschmunstycket – och det är flera av oss som är allergiska mot damm och kvalster. Men samtidigt kan rädslan lätt trissas upp – och det vore ju tråkigt om folk slutade duscha på grund av rädsla för bakterier, eller började sova på golvet istället för i sina sängar.

Här har nyhetsmedier ett stort ansvar. DN har skrivit en artikel (kanske inte helt självkritisk) om cancerlarm i kvällstidningarna. Den är från 2005, men fortfarande väldigt aktuell.

Det är viktigt att vi inte slutar leva på grund av rädsla för allt farligt där ute.

Netdoktor.se har samma ansvar. I dag rapporterar vi nästan dagligen om den nya influensan A (H1N1). Vad tycker ni – är rapporteringen överdriven? Kom gärna med åsikter!

/Björn, Netdoktorredaktionen

Annonser

1 Response to “Är det inte det ena…”


  1. 1 Pelle mars 6, 2011 kl. 7:51 f m

    Hej..såg att inlägget var gammalt så det får bli en ny kommentar till ett gammalt inlägg. Jag håller såklart med dig om att rapporteringen kan vara överdriven ibland och speciellt den typen av skrämselrubriker som kvällstidningarna använder sig av. När det gäller vissa psykiska sjukdomar så får sådana rubriker kraftigt negativ effekt. Dock bör påpekas att det är lätt att ta en motsatt hållning och bli allt för loj gällande de faror som finns också. Själv har jag en kronisk sjukdom tyvärr orsakad av en sådan loj attityd från vården där agerande tidigt hade kunnat förbättra min hälsa avsevärt. För en människa utan några överdrivna nojer så är det självklart att världen har sina faror men att man ändå skall kunna leva i den. Att ta attityden från vården att för mkt tester görs eller att det är för stor oro är i många fall helt enkelt fel.. det är inte bra att som det var i mitt fall vid insjuknandet bara plötsligt få för sig att personen inte är sjuk.. en vuxen människa vet ju om hon är sjuk eller inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
www.netdoktor.se

Netdoktor på Twitter

RSS Nyheter från Netdoktor

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen via e-post.

Gör sällskap med 1 439 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: